Lovi Összefogás

Csak közösen menthetjük meg a hazai lóversenyzést a megszűntetést jelentő végveszélytől. Ezen az oldalon nyomon követhető a magyar lóversenyzés megújítását célul kitűző mozgalom fejlődése, munkája és eredményei. Kérdése van? Küldje el: horvath.zalan@index.hu

IndaFotó képek

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2008.08.13. 22:26 Horváth Zalán

Biztosítja a magyar lóversenyzés működését 2009. végéig az Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT)

Az NVT szerdai ülését követően tájékoztatta az MTI-t arról, hogy - megvizsgálva a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. pénzügyi helyzetét - úgy döntött, 2009. végéig biztosítja a két társaság működését, ennek érdekében kormányhatározat módosítását is kezdeményezi.

Az NVT közölte: közbeszerzési eljárást kezdeményez, amelynek keretében a Nemzeti Lóverseny Kft. (NL) tulajdonában lévő alagi ingatlanokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megvásárolja mintegy 2,5 milliárd forintért. Az ingatlanokat továbbra is az NL Kft. kezeli.

A vételár NL Kft. további működését szolgálja. A vételárból 1,5 milliárd forintot 2008-ban, 1 milliárdot pedig 2009-ben fizetnek ki.

A múlt évben 2006-hoz képest még nagyobb veszteségeket halmozott fel a két lóversenyzéssel foglalkozó állami cég, az állami vagyonkezelés ezért az üzleti szerepvállalást szorgalmazza.

A tanács a közelmúltban fogadta el a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező (MLSZ) Kft. 2007. évi beszámolóját.

Az NL Kft. adózás előtti vesztesége 2006-ban 771 millió forint volt, a múlt évben pedig 1 milliárd 22 millió forint. A társaság nettó értékesítési árbevétele a két évben 435 millió forint és 504,8 millió forint volt.

Az MLSZ Kft. adózás előtti vesztesége 2006-ban 5 millió forint volt, a múlt évben pedig 32,6 millió forint. A társaság nettó értékesítési árbevétele a két évben 1 milliárd 395 millió forint és 1 milliárd 233 millió forint volt.

Az NL Kft. bevételeinek zöme a fogadás-szervezési tevékenységet folytató MLSZ Kft.-től származik, a bevételek azonban nem fedezik a minimális működési költségeket. A működési veszteségeket az NL Kft. elsősorban tulajdonosi kölcsönök igénybevételével fedezi. A tulajdonosi kölcsönök visszafizetése a működésből nem várható.

Az MLSZ Kft. kizárólagos joggal szervezi az NL Kft. által szervezett és rendezett versenyekre a fogadásokat. A társaságnak saját eszközvagyona nincs, a működéséhez szüksége eszközöket az NL Kft.-től, míg a városi irodáit a helyi önkormányzatoktól bérli. A fogadásszervezési engedélyt a társaság az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálytól kapja. A jelenlegi engedély 2008. december 31-ig érvényes.

Az NL Kft. és az MLSZ Kft. két jogilag önálló, de egymással szoros kapcsolatban álló cég. A két állami cég működése jelentős veszteségeket okoz. Sok kísérlet volt már arra, hogy közpénz nélkül vagy a mainál lényegesen kevesebb közpénzből próbálják meg fenntartani ezt a tevékenységet, de ezek nem voltak sikeresek.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács olyan megoldást keres, amely a magyarországi lóversenyzés és az arra való fogadás lehetőségét biztosítva a finanszírozását üzleti alapra helyezi.

Az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület figyelemfelkeltő megmozdulást tartott néhány hete annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ne adja el a Kincsem parkot. Az eseményen mintegy 150 ember vett részt. A résztvevők élőláncot alkotva hívták fel a figyelmet arra, hogy ne adják el a Budapest központjában lévő lóversenypályát.

Horváth Zalán, az egyesület titkára elmondta: ez az utolsó, lóverseny rendezésére alkalmas pálya Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a pályán három éve mintegy hárommilliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre, és amennyiben nem rendeznek több versenyt a pályán, ez a beruházás értelmét veszti.

(Forrás: MTI, Népaszava online)

Szólj hozzá!

Címkék: koncepció


A bejegyzés trackback címe:

https://loversenyzes.blog.hu/api/trackback/id/tr96614927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása