Lovi Összefogás

Csak közösen menthetjük meg a hazai lóversenyzést a megszűntetést jelentő végveszélytől. Ezen az oldalon nyomon követhető a magyar lóversenyzés megújítását célul kitűző mozgalom fejlődése, munkája és eredményei. Kérdése van? Küldje el: horvath.zalan@index.hu

IndaFotó képek

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2009.10.06. 14:37 Horváth Zalán

Vajtó Lajos nem mumus

Bár a http://www.vajtolajos.blogspot.com/ kétség kívül ötletes kezdeményezés, ám az olvasókban és főleg a kívülállók nagy részében tévesen azt az érzetet kelti, hogy a magyar lóversenyzésben utóbbi években bekövetkezett mélyrepülésért egyedül „az egyenlők között is egyenlőbb”, első számú vezető a felelős.

A szorgos gyűjtőmunkával előállított blog az internetes médiában fellelhető cikkeken keresztül szembesíti a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatóját az elmúlt évek során tett nyilatkozataival és az ezekhez képest bekövetkező (főleg negatív) események láncolatával, illetve bemutatja a vezetői kommunikáció és a magyar lóversenyzés rideg valósága közti szakadékot.

A bejegyzéseket olvasva első blikkre valóban katasztrófálisnak minősíthetnénk a két vállalat (versenyszervező, NL és fogadásszervező, MLFSZ) irányítását, ám hozzá kell tenni, hogy egy vállalkozást akkor lehet jól vezetni, ha a tulajdonosok célja világos, és van hosszú távú koncepció, melyhez viszonyítva érdemi döntéseket lehet hozni. Ebből következik, hogy bárki is foglalná el Vajtó székét, csak abban az esetben végezhet valóban építő jellegű munkát, ha végre az állami tulajdonos, MNV Zrt. elengedné a lóversenyzés kezét, és 60 évvel az államosítás, 20 évvel a rendszerváltozás után visszaadná a sportág irányítását a benne érdekelt szervezeteknek, ahogy ez már minden más sport esetében megtörtént.

Ideális esetben a lóversenyszervezés, -rendezés joga, a fogadásszervezési feladatok felügyeletével együtt egy megalakuló lósportszövetség kezébe kerülne, garantálva lenne, hogy a Kincsem Park és Alag, mint a 180 éves magyar lóversenyzés bázisai szent és sérthetetlenek, privatizálásuk egyszer s mindenkorra lekerül a napirendről, és komoly fejlesztéséket követően megkérdőjelezhetetlenül a hazai ló és lovassportok bázisaként működnek tovább.

Mivel hosszú évekig a lóversenyzés és vele együtt a Kincsem Park és Alag privatizálása volt az első számú prioritás, így a vezetés végső soron ki volt szolgáltatva a tulajdonosi érdekeknek és feladata kimerült a régi, működésképtelen állapot konzerválásában. Magában a privatizálás módjában a vagyonkezelő évekig tanácstalannak bizonyult, a sikertelen 2007-2008-as pályázatot követően pedig ismét teljes bizonytalanság uralkodik napjainkig.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vezetés mindent kihozott a lehetőségekből, különben nem lenne ilyen nagyfokú elégedetlenség a résztvevők körében. A tenyésztési prémium kvázi eltörlése, a futtatók elégtelen megbecsülése, a futófelületek kritikán aluli állapota, a vendéglátás színvonala és ár-érték aránya, a közönség (vevő) szerzés és megtartás egyértelmű csődje, a fogadási forgalom majdnem 50%-os csökkenése, a kialakult, előre megtervezett versenyrendszer önkényes és indokolatlan felborítása, a fiatal és elkötelezett szakemberek eltávolítása a cégtől, az értelmetlen milliós beruházások együttesen vezettek oda, hogy a többség azt mondja: azonnali változásra van szükség.

Repülésbiztonsági szakértők szerint egy légikatasztrófához átlagosan hét hibára, tévedésre, emberi mulasztásra van szükség. Önmagában egyik sem vezetne tragédiához, viszont ezek halmozódása okozza a katasztrófát. A legnagyobb problémát egyértelműen a szükséges kommunikáció hiányára vezetik vissza, mint minden gond gyökerét. Legyen az bármilyen közösség vagy szervezet, ha az érdekeltek nem kapnak és adnak egymásnak elég információt, az szükségképpen rossz döntésekhez, hosszútávon elégedetlenséghez vezet.

Vajtó Lajos pellengérre állítása helyett nagyobb szükségét látom a lóversenyzésben érdekelt csoportok hivatalos szervezetbe (egyesületekbe) tömörülésének, mivel így alakulhat ki az a párbeszéd, amely megteremtheti az új, szövetségi formában történő működtetés alapjait.

Egyértelművé kell tenni, hogy a versenylófuttatók, vagyis tulajdonosok és a tenyésztők azok, akik még a hátukon viszik ezt a nemzeti hagyományokkal büszkélkedő sportot. Ők tesznek bele évről évre százmilliókban mérhető tőkét a rendszerbe, ami a folyamatos állami támogatás ellenére is rég befuccsolt volna nélkülük. Az idomárok, hajtók, lovasok és lovászok felelőssége viszont a színvonalas felkészítés és versenyzés megvalósítása, ami nélkül viszont a fogadók végképp más szórakozás után néznek. (Sajnos hatványozottan nagyobb a konkurencia a szórakoztató iparban, mint akár a hetvenes-nyolcvanas években.)
Az egészhez a nagy keretet a versenyszervező, -rendező szolgáltatja, aki a fogadásszervezővel kooperálva biztosítja a versenyzéshez, szórakozáshoz, fogadáshoz (a lóverseny, mint termékhez) szükséges feltételeket, és a szabályok betartását.

Ez a szisztéma nemigen működhet másképpen, nagy egymásrautaltság és a működési feltételek folyamatos finomhangolása jellemzi, ráadásul valami egészen újat kell kitalálni. Nem lehet szolgaian átvenni egyetlen külföldön jól bevált megoldást sem, hiszen ebben a szorongatott helyzetben csak mi vagyunk. 20 éve senki nem oldotta meg a hazai lóversenyzés problémáját. Közben elveszett a legendás Kerepesi úti Ügető, elmaradtak a szerdai, csütörtöki versenynapok, megfogyatkoztak a futamokban induló lovak, szinte nullára csökkent a „lovi” társadalmi rangja, ismertsége pedig csupán a verhetetlen "Alagi rakétának" köszönhetően tudott érezhetően növekedni.

Innen kell elkezdeni, segíteni nem fog magunkon kívül senki, leszámítva Overdose-t, aki a magyar lóversenyzés önkéntes és felbecsülhetetlen marketing felelőse, de jelenleg sajnos harcképtelen. Így hát marad az összefogás, Dózi, te pedig gyógyulj meg!

8 komment

Címkék: koncepció egyesület lóverseny fogadásszervezés kincsempark lóversenyfogadás


A bejegyzés trackback címe:

https://loversenyzes.blog.hu/api/trackback/id/tr561431588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magasles 2009.10.08. 13:49:58

Kedves Zalán!
Sok mindenben egyetértek, jó pár dologban nem. Ez talán abból is adódik, hogy vagyunk még páran fogadók (kb. 50-en!!!), akik minden ügető és galopp versenynapon kinn vagyunk a Kincsem Parkban és napról-napra testközelből szenvedjük el azon intézkedéseket (főleg azok hiányát), amit a kicsit távolabbról szemlélő nem is láthat.
Vajtónak persze, hogy nem az a fő bűne, hogy gúzsba kötve táncol, hanem az, hogy abban a szegmensben, ahol - Farkassal együtt - teljesen szabad keze van, ott sem tesz semmit, ill. amit tesz(nek), az inkább káros.
Egyetlen dolgot emelek ki: az Nl Kft. honlapján megszüntették a fórumot, ahol a valóban oda nem illő hangnemű beírások mellett igen sok hasznos, pozitív javaslat is megfogalmazásra került, legtöbbször anyagi ráfordítás nélkül is megvalósíthatóan.
Mi erre/ezekre a vevő, a fogadóközönség reagálása? A számok önmaguk helyett beszélnek. Meg kell csak nézni a 10.03-i napi összforgalmat. Mi figyeljük. A tendencia zuhanórepülést mutat. Már nem 7 tényező áll fenn, hanem 37! Mire ideér a csodatévő Lázár, már lehet, hogy a holttest sem lesz meg ...

gyalogakác 2009.10.09. 08:58:33

Vajtó Lajos nem mumus? Hát mi? Hiába emeltél ki dolgokat az írásodból attól ez az egész csak terelés marad. Nem tudja szegény igazgató, hogy mit akar a tulajdonos? Pedig egyszerű, lehetőleg nyereséget. A te nem mumus igazgatód aki még a nagy összefogás elején neked is mumus volt csupán mindenre kíváncsi csak a lóverseny fellendítésére nem. Egy politikusi vénájú kommunikátort pedig elég nehéz rajta kapni olyanon, hogy keresztbe hazudja saját állításait. Milyen haszna származott a lóversenynek a Madonna koncertből? Az nem haszon, hogy nagyjából helyreállították a koncert okozta sérüléseket. Ezen kívül nem érzékelhető semmi? Ráadásul a Kincsem Park elsődleges funkciója az ügető és galopp versenyek megrendezése, az egyebek mint a koncert, kutyakiállítás, cégesbulik mind-mind másodlagosak de itt fordítva van, mert minden előnyt élvez a versenyekkel szemben. Ez nem kereskedelmi tv ahol a műsorváltozás jogát csak úgy fenntarthatják! Folyik egyfajta szakmunka, hogy egy lovat felkészítsenek egy nagyversenyre, időzitik a formát ehhez képest mostmár nem tehetik teljes biztonsággal mivel jön egy cég és puff eltolják az egyik legnagyobb versenynapot megfosztva tulajdonost, idomárt attól, hogy a lova legjobban futhasson. Igaz, ha ezt eddig nem értetted meg, ezután sem fogod. Te idecsöppentél, ücsörögtél szótlanul, majd a hendikeppelésből kinőve magad v.i. tag lettél, aki már odáig ragadtatta magát, hogy tapasztalt zsokénak magyarázza meg, hogyan is kell használni az ostort, majd ezután egy jobb állás miatt távoztál. Így a hitelt vesztettél. Amiről te beszélsz, ahhoz egy vezető kell akit követnek az emberek, de az összefogással kapcsolatosan hangjukat hallatók nem azok. Sem te, sem a Pécsi, sem a Nagyváry. Mindegyikőtök Vajtó-ellenes volt aztán szépen sorban visszavonta ezt ilyen-olyan ürüggyel. A másik két delikvens inkább lóversenyes mint te, de te húztad a legtovább ez dícséretes. Be kéne ismerni egymás között, hogy kevesek vagytok a Vajtó ellen és keresni egy olyan embert aki sem pénzben, sem kapcsolatokban nem kevesebb nála. Ez egy többmilliárdos üzlet aminek a megfogásához még a Winkler Márton is kevésnek bizonyult, nemhogy ti.

Vajtó Lajos mumus a javából, csak féltek tőle!

Horváth Zalán · http://zalanhorvath.blogspot.com 2009.10.11. 17:27:59

Sajnálom, ha a cikk címe talán félrevezető volt. Vajtó Lajos „dicsőséges uralkodásának” eredményét világosan mutatják a számok. A fogadási forgalom közel 50%-ot zuhant, és sajnos nem valószínű, hogy olyan gyorsan visszaáll a régi szintre, mint a BUX tőzsdeindex a tavalyi krach után.

A másik egyértelmű adat az új vajtolajos.blogspot.com oldalon olvasható, hogy a szavazók 90%-a katasztrófálisnak, vagy gyengének ítéli meg az igazgató tevékenységét.

A cikk soraiból, csakúgy mint a két hozzászólásban, egyértelműen kiolvasható Vajtó felelőssége és dilettáns vezetése, hiszen ez a legtöbb résztvevő számára nyilvánvaló, vagy elég kimenni egy átlagos versenynapra. A lóversenyzéssel csak felületesen foglalkozó emberek (és hát valljuk, be ezek sokkal többen vannak), azonban nem látják a belső problémákat, nincs összehasonlítási alapjuk akár csak az öt évvel ezelőtti állapotokkal, ezért fontos összefoglalni a jelenlegi helyzetet és az elmúlt évek siralmas intézkedéseit.

Ami miatt mégis ezt a címet választottam, annak csupán az az oka, hogy véleményem szerint itt az ideje felkészülni a jövő évi változásra, és arra kell nagyon vigyázni, nehogy kapjunk a nyakunkba egy másik „Vajtót”.

Igen, én is úgy látom, hogy egy igazi vezetőre vár az egész szakma. Természetesen nem várjuk el senkitől, hogy az Összefogás egyesületet fogadják el maguknak érdekképviseleti szervezetnek, hiszen a pálya nyitva áll, mindenki szabadon alapíthat egyesületet.

A cikkemet egyébként pont vitaindítónak szántam és úgy gondolom, fontos lenne egy személyes vitafórumot is tartani a várható változásokról, hiszen egyikünk sem polihisztor, szükség lenne a vélemények ütköztetésére. Ha erre van igény, szívesen megszervezek egy szakmai-közönség találkozót.

magasles 2009.10.30. 18:39:31

@Horváth Zalán:
Nem .sak Vajtó és Farkas a mai magyar lóversenyzés tragédiaja, rakfenéje. Az allandóan ott "sündörgő", büfé-bajnok Farkashazy is folytonos veszélyt jelent, Mimivel, vagy Mimi nélkül ...is.
Persze tudjuk, hogy nem tsak személyi kérdéseket kell megoldani, de H.Z. most erre fókuszalt.
(Par betüt nem ír a gépem.

magasles 2009.10.30. 18:47:23

gyalogaka. hozzaszólasaban tsak az nem tetszik, hogy okosabbnak akar tünni, mint maga magasles.
Így nem fog menni ...

magasles 2009.10.30. 18:50:53

@Horváth Zalán: Ez jó őtlet.tsak a szakmat ne vajtofarkas képviselje, oly kevés mar az idejük .....a szaktudasuk meg ....

magasles 2009.10.30. 18:52:49

Olyan jól elbeszélgetek én itten magammal ....és mindennel egyet is tudok érteni!

joes lo 2010.01.20. 11:34:03

T.Vajto Ur ,szeretnem megkerdezni Öntöl, hogy hany eves kora ota apolt lovakat ? ezzel bizonyitva szeretetet es alazatat a lovak es a loverseny- zes irant,milyen szakmai felkeszult- seggel rendelkezik,hogy ily batran mond ki fellengzösnek tunö mondato-kat,remelem az a cucializmusbeli praktika mar megszunt, hogy csinalja csak az elvtars majd belejön havi hatszazezerert
süti beállítások módosítása