Lovi Összefogás

Csak közösen menthetjük meg a hazai lóversenyzést a megszűntetést jelentő végveszélytől. Ezen az oldalon nyomon követhető a magyar lóversenyzés megújítását célul kitűző mozgalom fejlődése, munkája és eredményei. Kérdése van? Küldje el: horvath.zalan@index.hu

IndaFotó képek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.04.19. 09:11 Horváth Zalán

A lóversenyzés főszereplői - a versenylovak

Mint minden sportágnak a lósportnak is megvannak a maga szereplői, akik résztvevői vagy irányítói a versenyüzemnek. (Itt jegyezném meg, hogy a "lósport" alatt mindig a lóversenyt, tehát a galopp és ügető szakágat értjük - és ezen a honlapon csak ezekről van szó - míg a "lovassport" kifejezés olyan szakágakat foglal magában, mint a díjugratás, díjlovaglás, military, fogathajtás, lovastorna, távlovaglás, reining és western.)

A versenylovak

A legfontosabb szereplők, hiszen ők azok, akik elsősorban versenyeznek. A lovak teljesítménye a legmeghatározóbb egy verseny végeredményét tekintve. Talán a Forma-1-hez lehetne ezt hasonlítani, ahol lehet bármilyen jó pilóta valaki, ha egyszer a konstrukció, amibe ültetik nem igazán megbízható. Viszont két hasonló paraméterekkel rendelkező autó között már a pilóták tudása döntő lehet.

Két fajtájú versenylovat különböztetünk meg a szakágak szerint.

A galopp versenyekben angol telivér-ek küzdenek, míg az ügető futamokban (nem meglepő módon) ügető fajtájú lovak versenyeznek. A mai angol telivérek ősei megtalálhatók az 1791 óta Angliában vezetett General Stud Book (Angol Telivér Méneskönyv) adatbázisában. Ezeket az állatokat kimondottan a gyorsaságuk miatt tenyésztik évszázadok óta, eleinte hadászati célból, ma pedig elsősorban a lóversenyiparág számára.
A galopp versenyekben a a telivérek vágta jármódban a hátukon ülő zsokéval versenyeznek.

Az ügető lófajta kialakulása nem olyan egységes, mint a telivér esetében. Oroszországban, Amerikában és Franciaországban is nagy szükségét látták XVII-XIX. században nagy távolságok megtételére alkalmas kocsihúzó lovak kitenyésztésének. Ezeknek a lovaknak az utódai ma a az ügetőversenyek sztárjai. Az ügetőverenyeket onnan azonosíthatjuk, hogy a lovak ügető jármódban a mögöttük kocsiban (sulky) ülő hajtóval versenyeznek.

Szólj hozzá!

Címkék: galopp ügető versenyló


A bejegyzés trackback címe:

https://loversenyzes.blog.hu/api/trackback/id/tr961073823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása