Lovi Összefogás

Csak közösen menthetjük meg a hazai lóversenyzést a megszűntetést jelentő végveszélytől. Ezen az oldalon nyomon követhető a magyar lóversenyzés megújítását célul kitűző mozgalom fejlődése, munkája és eredményei. Kérdése van? Küldje el: horvath.zalan@index.hu

IndaFotó képek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.05.02. 09:28 Horváth Zalán

Az Overdose jelenség túladagolása

NICHOLAS GODFREY – 2009. április 28., www.racingpost.com

Igazából csupán egy lóverseny futam számít igazán az amerikai (nem lóversenyes), széles közvélemény szempontjából.
 
A Kentucky Derbyről beszélek természetesen, ezért úgy gondolom, Overdose szezonnyitó bemutatkozása a Hungária Nagydíjban valószínűtlenül kapott ekkora helyet az újságok hasábjain.
 
Oké, a történet abszolút lenyűgöző, és ahogyan az alig meglepő, ez az alacsony származású versenyló a remény szimbólumává lett a krízis sújtotta Magyarországon, ahol a fizetőeszköz értéke lezuhant és a miniszterelnök bedobta a törülközőt.
 
Aztán jön Overdose, aki eloszlatja a gyászt, zsokéja nemzeti színekbe öltözik a több mint 20 ezres tömeg előtt az ország egyetlen lóversenypályáján, és tegyük hozzá azon a pályán, amely bezárásra volt ítélve az Overdose jelenség előtt, ami felérne egy karlövéssel a lovi számára Magyarországon. Még saját honlapja is van – overdoseonline.hu.
 
Miközben ez a kellemes történet meseszerű elemeket is tartalmaz, mindazonáltal talán szürreális dolog összehasonlító cikkeket találni a magyar tréningben álló Group 2-es nyerő ló és a 30-as évek depressziós korszakának hőse, Seabiscuit között, ahogy ezt távol Budapesttől a St Louis Post-Dispatch és a Denver Post tette. (Ezek a The New York Times cikket vették át más címmel, pl. „A magyar Seabiscuit” – HZ )
 
Tegyük fel, hogy nem tévedés, ez egy igazán szenzációs versenyló. Overdose-t otthon „Dózi”-ként ismerik, Németországban „Wunderpferd”, de nem véletlenül keresztelte nagyrabecsült kollegám, Steve Dennis „Budaspest Bullet”-nek. (Budapesti puskagolyó)
 
Nagy bosszúságomra, egy ideje már próbálok kijönni a saját becenevemmel, de a „Magyar Monster” nem üti meg a szintet, és a „Hungarian Flash” (Magyar Villám), bár pontos, de kissé prózai és nem rendelkezik a szükséges alliterációval.
 
Mindegy, nézd meg a neten a Budapest Times honlapján, ahol büszkén mutatják a videókat mind a 12 győzelméről – találsz versenyeket messze a hazai pályától, Pozsonyban, Bécsben, Ebreichsdorfban, Baden-Badenben és Rómában.
 
Ez sem magyarázza azonban, hogy néhány elég jelentéktelen amerikai újságban Overdose legyen a téma, a Kentucky Derby finisében. Valaki az Államokból a Radio Budapestre hangolódva hallgatta az új idők Seabiscuit-jét?
 
Talán volt egy műhold, amit egyenesen a világ legerősebb nemzetére irányítottak, hogy sugározza az eseményeket a Kincsem Parkból, ahogy a Beatles tette az All You Need Is Love-val?
 
Sajnos nem. A magyarázat sokkal egyszerűbb. A verseny után a New York Times közölt egy szép cikket a budapesti tudósító, Nicholas Kulish tollából, melyben a szerző nyíltan, becsületesen a magyar karakter megtestesítőjeként jeleníti meg Overdose-t.
 
„Úgy tűnik, ez a ló a magyarokat saját maguk alulértékelt és alábecsült mivoltára emlékezteti.” – emlékeztet Kulish.
 
Aztán jön a furcsa Seabiscuit hivatkozás, majd néhány idézet a ló környezetéből, egy pillanatfelvétel a magyar történelemről, gazdaságról és az IMF segélyről. Egy alapos sajátos írás, amely a megfelelő időben elterjedt az USÁ-ban és a fent említett különböző írásokban végződött.
 
Mint például a Cleveland's Plain Dealer vélemények rovata, ahol az olvasók úgy utaltak a New York Times cikkre, hogy „a ló, akit nem fogunk látni a Churchill Downs-ban”.
 
A The Plain Dealer nagy ötlettel állt elő Overdose számára: „Tűzzük ki, hogy a Kentucky Derby nyerője álljon ki ellene az év későbbi részében! Éppen úgy, mint Seabiscuit és War Admiral nagy csatájában, a híres mach race-ben, mert a lóversenysportra ráférne egy újabb párviadal. A Breeders Cup Classic kiváló alkalom lenne, hogy Overdose átjöjjön a tengeren túlra!”
 
Most Overdose környezete tele van ambiciózus tervekkel, de lefogadom, hogy erre még ők sem gondoltak.
 
Csak Amerikában.
 

(Fordította: Horváth Zalán)

Szólj hozzá!

Címkék: overdose


A bejegyzés trackback címe:

https://loversenyzes.blog.hu/api/trackback/id/tr701098342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása